Obserwatorzy

ROZGRZEWAJĄCE PRZYPRAWY NA ZIMĘ 27 LISTOPAD 2015 ROK

WITAJCIE, 

Patrząc na pogodę  zima  zbliża  sie  do nas  co raz większymi krokami... a u niektórych  już  jest.... U mnie jeszcze  nie....

Chciałam Wam  przedstawić  listę  przypraw  dzieki  którym  rozgrzejemy  się   w  zimowe, wietrzne  dni...


KARDAMON


Kardamon  zmniejsza  skłonność  do  przeziębień,  chrób  gardła  i  dróg  oddechowych.  Poprawia  przemiane  materii.  Ma  właściwości  antyseptyczne  i  odświerza  oddech.  Można  go  używać  do  napojów,  ciast  i  wypieków.  Pasuje  do  dań  na  słodko  z  ryżu  i  kaszy  np. jaglanej.


IMBIR

Zmniejsza  ryzyko typowych  jesienno-zimowych  infekcji. Mowa  tutaj o swierzym  korzeniu.  Zawarty w nim  olejek  eteryczny  oraz  substancje  , które  dają  mu  ostry  smak łagodzą  napięcia  nerwowe i pobudzają  pracę  jelit. Zwiększa też  produkcje soków trawiennych,  żółci i śliny.


PAPRYCZKA  CHILII

Przyspiesza metabolizm, zwieksza wydzielanie  ciepła przez  organizm.
Przyprawia  się  nią  dania  mięsne, warzywne, sosy, zupy i napoje czekoladowe.Uzywana jest jako lekarstwo na infekcję dróg oddechowych.


GOŹDZIKI


Działaja antybakteryjnie, na choroby przyzębia łagodzą ból. Są antyutleniaczem i sprawdzają się w profilaktyce  nowotworowej.Są  dodawane do zimowej kawy lub herbaty.



KURKUMA

Pobudza  procesy  trawienne, działa antynowotworowo i przeciwzapalnie.  Napój  z  kurkumy   z  miodem, imbirem, tymiankiem, cynamonem jest  super dodatkiem do zimowej herbaty.


ANYŻ


Łgodzi  kaszel, pobudza  do produkcji  soki trawienne, wzbogaca  smak  deserów  i  ciast.  Dodaje  się  go  do  warzyw i mięs  oraz aromatyzowanych  przetworów.




Piszcie które  stosujecie  przyprawy na zimę.....


Pozdrawiam  Arletunialalunia

21 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. o tak, to super sprawa, kupiłam herbatke malinową z imbirem :)

      Usuń
  2. Ojj tak, ja stosuje imbir, goździki i kardamon !:)
    Obsserwuję !
    Czy mogłabym prosić o poklikanie w najnowszym poście? Byłabym bardzo wdzięczna:)
    Pozdrawiam,
    patrisyastyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię imbir, a nie wiem gdzie dostanę kardamon :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekolada z dodatkiem papryczki jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam imbir i ostrą paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O wielu z nich nie slyszalam :)
    Klikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś Dilmah miała taką herbatę kardamonową - mniam! Po prostu przepyszna, niestety już jej nie ma....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pamiętam ją. szkoda że jej nie ma już... :)

      Usuń
  8. Rozgrzewająco działa jeszcze cynamon, moja ulubiona przyprawa korzenna :) Paprykę lubię, choć wybieram raczej tą słodką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak cynamon też, tylko nie pisałam o nim bo jest tak znany i już jak dla mnie codzienny ;)

      Usuń